בריכות נוי הינן בריכות הממוקמות בבתי בגינה בבית, בחצר של מבנים וכדומה. מדובר באלמנט אסתטי, המשדרג משמעותית את חזית המבנה או את הגינה. כאשר בריכת הנוי נבנית ומתוכננת כהלכה, הרי שמדובר בפריט עיצובי לכל דבר, ובמעין "אי של טבע" במרחב בנוי אנושי. אז כיצד מקימים בריכת נוי? הרי לפניכם מדריך לשלבים ההתחלתיים של הקמת בריכות נוי.
שלב ראשון: תכנון הבריכה ומיקומה
כמובן שבטרם העבודה על הבריכה עצמה, יש לתכנן היטב היכן היא תהיה ממוקמת. חשוב מאוד להקפיד לשים לב למספר עניינים קריטיים:
- עומק הבריכה וגודלה – חשוב מאוד לתכנן היטב את עומק הבריכה ואת הגודל שבו אתם מעוניינים שהיא תהיה. תכנון זה יסייע לכם להבין היכן למקם את הבריכה וכמו כן ייתן לכם מושג על עומק החפירה הנדרשת לצורך הקמת הבריכה. אנשים רבים אינם מודעים לכך, אך לא בכל איזור ניתן לחפור לאיזה עומק שנרצה, וקיימים אזורים "קשים" יותר או כאלה המרושתים בתשתיות, בהם לא נוכל לחפור לעומקים גדולים במיוחד.
- מיקום בהתאם לאור או צל – רצוי מאוד למקם את הבריכה במקום המאפשר בסביבות 3 שעות שמש ישירה במהלך יממה, ולא יותר מ- 4 שעות שמש ישירה. חשוב מאוד להבין כי כמות גדולה יותר של שמש ישירה על בריכת הנוי עלולה ליצור שלל בעיות שונות, בכלל זה חום גבוה ואצות. עם זאת, בבריכה שאינה חשופה לדיי שמש לא נוכל לגדל צמחי נוי. לכן, המצב האידיאלי הוא מיקום המאפשר חשיפה לשמש בין 3 ל-4 שעות ביום.
- מרחק מלכלוך ועצים – רצוי למקם את הבריכה במקום נוח ככל הניתן, בו לא קיים מעבר של חול או אבק רב, וכמו כן במקום בו אין עצים מנשירים. חשוב מאוד להבין כי כל לכלוך מיותר עלול להירקב בבריכה וליצור חומרים אורגניים שיזיקו לה משמעותית.
באתר של חברת הידרוסיסטמס ניתן למצוא מידע רב וכן ציוד להקמת בריכות נוי ודגים.
שלב שני: החלטה על המבנה ממנו תהיה עשויה הבריכה
כמו בבריכה רגילה, גם הקמה של בריכת נוי ניתן לבצע באמצעות מבנים שונים. קיימים 3 סוגים עיקריים של מבנים מהם ניתן להקים בריכת נוי:
- בריכה העשויה מיריעות של PVC – מדובר בבריכות קלות מבחינת משקל, המאפשרות בנייה של בריכת שחייה רגילה או בריכת נוי בפרוצדורה מהירה יחסית. בריכות אלה מגיעות במגוון עומקים וצורות, ומחירן בדרך כלל זול.
- בריכות העשויה יציקת בטון – מדובר בבריכות מסובכות וקשות יותר לבנייה, המחייבות את הזמנת שירותיו של איש מקצוע. עם זאת, מדובר בבריכות עמידות ומאסיביות, המחזיקות מעמד למשך שנים רבות. פעמים רבות, מוגדרות בריכות אלה כ"בריכות אמיתיות". לאחר החפירה, יש ליצוק את הבטון לאדמה, ולאחר מכן נעשית עבודת איטום על הבטון, המונעת את חלחול המים לאדמה. על אף יתרונותיה הרבים של בריכה זו, חשוב לזכור כי היא עלולה להיסדק עם השנים בשל התזוזה הטבעית בקרקע.
- בריכות פלסטיק או פיברגלס – בדומה לבריכות הPVC, גם בריכות אלה ניתן להתקין בשלל גדלים, עומקים וצורות. בריכות אלה נחשבות לעמידות מאוד, אך דורשות חפירה מדויקת של הקרקע.